Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Viteza ucide

GALERIE
Radu Popescu
  • Radu Popescu
- +

* reformele şi tuberculoza

Pe vremea comuniştilor lui Voronin la Chişinău circula o glumă: „De ce este Poliţia inima Partidului? Pentru că ea bate, bate, bate…”.

Pe 15 martie 2009 Alexei Vlasai, un tânăr nevinovat din Chişinău, are ghinionul de a fi confundat de către poliţişti cu un infractor dat în urmărire. Fără nici o avertizare prealabilă acesta este împuşcat în cap şi este ucis pe loc în scara blocului în care locuia. O „eroare” ca atâtea altele care aveau loc în perioada de teroare a ultimelor luni ale regimului comunistului Voronin. Tânărul ucis de către poliţişti este apoi înmormântat tot în prezenţa poliţiştilor, pentru a preveni eventualele proteste ale oamenilor indignaţi.

Pe 7 aprilie 2009, în toiul Revoluţiei Tinerilor din Basarabia, Valeriu Boboc este ucis în centrul Chişinăului ca urmare a loviturilor aplicate poliţia lui Voronin. Comisia de anchetă organizată ad-hoc a constatat că Valeriu Boboc a decedat de fapt ca urmare a intoxicaţiei „cu un gaz necunoscut”, asta în ciuda imaginilor cu rănile care îi acopereau tot corpul ca urmare a bătăii primite de la poliţişti. Tot atunci, în aprilie 2009, sute de tineri de peste Prut au fost arestaţi abuziv şi torturaţi sălbatic în penitenciarele din Chişinău pentru simplul fapt că au cerut repetarea alegerilor parlamentare trucate de către comuniştii lui Voronin. Erau ultimele zbateri ale regimului comunist opresiv care guverna pe atunci Republica Moldova.

2010, 2011, 2012 au fost apoi ani care au urmat cu semne bune pentru ceea ce se întâmpla peste Prut. Comuniştii lui Voronin dispăruseră de la putere, reformele şi proiectele europene începeau să încolţească la Chişinău, iar Republica Moldova părea să se apropie, poate cu o viteză mult prea mare, de Uniunea Europeană. În guvernul de la Chişinău apăreau oameni tineri, competenţi şi foarte bine văzuţi de către guvernele occidentale. A fost perioada în care mulţi chiar au crezut că se poate ca Republica Moldova să revină pe drumul corect. Colaborarea cu Bruxellesul şi cu Bucureştiul funcţiona perfect, iar primele reforme - cele de la Ministerul de Interne şi cel al Justiţiei - erau date drept exemplu de către cancelariile occidentale.

Viteza prea mare cu care Chişinăul ardea etapele apropierii de Uniunea Europeană nu a putut rămâne neobservată şi, printr-un lung şir de coincidenţe ciudate, dar petrecute şi în alte ţări ex-sovietice care îndrăzneau să ridice capul, începând cu 2013 Republica Moldova a început să fie trasă pe dreapta (sau pe stânga, mai degrabă, la cum arată actuala conducere de peste Prut) pentru a nu ieşi cu totul din raza radarului de la Est. Ca într-un joc de domino, cabinetele pro-europene cad unul după altul, astăzi având la Chişinău un guvern controlat în totalitate de către oligarhul Plahotniuc, politicianul cu cel mai mic capital de încredere din toată Republica Moldova (conform cercetărilor sociologice independente). Tot printr-o coincidenţă, dispariţia pro-europenilor de la guvernare este însoţită, la puţin timp, de instalarea la Preşedinţia Moldovei a lui Igor Dodon, fan declarat al lui Vladimir Putin. Pentru ca restauraţia să fie completă, în noul guvern încep să se regăsească în funcţii cheie personaje care jucau roluri esenţiale în Ministerul de Interne sau cel al Justiţiei pe vremea lui Voronin. Poliţişti, procurori sau judecători direct implicaţi în oprimarea tinerilor în aprilie 2009 au ajuns astăzi să fie şefi în ministerele „europene” ale Justiţiei sau Internelor, iar reformele de până atunci au început şi ele, la rândul lor, să fie „reformate”. 

Acum trei săptămâni, pe 15 august, Andrei Brăguţa (un tânăr de 32 de ani) ajunge pe mâna poliţiştilor după ce s-a luat la harţă cu ei fiind oprit pentru că mergea cu o viteză peste limita legal admisă. Este încătuşat pentru 72 de ore şi dus într-un centru de detenţie preventivă. Ulterior este învinuit de aplicarea forţei fizice asupra unui poliţist (provocându-i „vătămare corporală neînsemnată”) şi primeşte un mandat de arest pentru 30 de zile. Conform presei de la Chişinău, tânărul este dezbrăcat şi trântit pe ciment într-o celulă în care mai erau alţi patru deţinuţi violenţi. „Victima a fost bătută pe parcursul unei ore şi jumătate. Aceştia l-au lovit cu mâinile şi picioarele peste cutia toracică, cap şi membrele inferioare.Victima a cerut ajutor prin bătăi în uşă, inclusiv la gardieni erau adresări şi din partea celorlalţi codeţinuţi. Poliţiştii au auzit şi au venit la uşă făcând doar observaţii”, a spus Ion Caracuian, procuror şef al Secţiei de Combatere a Torturii de la Procuratura Generală.

La câteva zile după ce tânărul Andrei Brăguţă fusese arestat, părinţii săi sunt înştiinţaţi că fiul lor a decedat în penitenciar. Ulterior, într-o emisiune televizată, noul Ministru al Justiţiei de la Chişinău a anunţat şi ce s-ar fi întâmplat cu victima: „Cine v-a spus că Andrei Brăguţa a fost ucis? Raportul de expertiză prezentat de procurori şi avocaţi arată că persoana a murit din cauza unei tuberculoze purulente”.

Poate că este doar o coincidenţă faptul că multe dintre persoanele aflate în 2009 în anturajul comuniştilor lui Voronin se regăsesc acum în primele linii ale actualei guvernări aşa-zis „pro-europene” de peste Prut, însă, cu siguranţă, diferenţa dintre 2009 şi 2017 o reprezintă milioanele de euro oferite ca ajutor Chişinăului de către Bucureşti şi Bruxelles pentru „reformele din Ministerul de Interne şi cel al Justiţiei”. La fel ca şi cum ai strânge cu prietenii o sumă importantă pentru cineva drag necesară mersului la un tratament costisitor împotriva fumatului, iar la sfârşit reuşita să fie sărbătorită prin aprinderea unei ţigări de foi în cabinetul medicului.

Radu Popescu a fost consultant politic în Republica Moldova

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri